Kuinka paljon erilaisia öljyjä sinä käytät ruoanlaitoissa, vai käytätkö vain aitoa voita? Tiesitkö, että erilaisilla voilla ja ruokaöljyillä on isoja vaikutuksia ruoan makuun, ja kaikki öljyt mitä on nautintoaineeksi, eivät kuitenkaan ole ruoanlaittoon tarkoitettuja.
Aloitammekin tämän jutun yhdestä öljystä, josta on noussut paljonkin juttuja sekä lehtien sivuilla että ympäri eurooppalaisia nettisivuja, nimittäin CBD öljystä. CBD öljyä käytetään sekä kauneudenhoitoon, että tippoina myös sisäisesti nautittuna. CBD öljyä on yleisesti myynnissä luontaistuotekaupoissa, mutta monille se on vielä tuntematon tuote. CBD öljyä kutsutaan myös joissain keskusteluissa ja kirjoituksissa hieman virheellisesti ihmerohdoksi. Sen toimivuutta erilaisten vaivojen suhteen ei ole vielä lääketieteellisesti tarpeeksi tutkittu, jotta näin voitaisiin oikeasti todeta. Sillä on kuitenkin todettu olevan joitain positiivisia vaikutuksia stressiin sekä iho-ongelmiin. Itse öljy on teollisuushampusta valmistettu EU:ssa laillinen täysin huumeeton tuote. EU sallii hampputuotteille vain 0,2 % huumaavaa THC:tä.
Öljyt ja ruoka
Oliiviöljy oli pitkään Suomessa jopa tuntematon ruoanlaitossa, kunnes yhteiskuntamme kehittyi ja tavaramäärä kaupoissa laajeni käsittämään entistä enemmän tuotteita. Harvat nykynuoret tai nuoret aikuiset voisivat ymmärtää kauppaa, missä on vain voita ja margariinia, öljynä rypsiöljyä ja maitoakin vain joko sinistä tai punaista maitoa.
Oliiviöljy sopii monipuolisesti niin liharuokien kuin salaattien seuraksi ja tekemiseen, kunhan ostamasi oliiviöljy on oikeasti laadukasta eikä sitä kaikista halvinta saatavilla olevaa. Sanonta esimerkiksi siitä, että oliiviöljy ei kestäisi kuumentamista, ei pidä paikkaansa. Se kestää kuumentamista jo sen vuoksi, että se sisältää runsaasti kertatyydyttämättömiä rasvahappoja elim omega-9:ä. Oliiviöljy on siis terveellistä myös siten ruoan kanssa käytettynä. Itseasiassa useat viime vuosien tutkimukset ovat todistaneet, että ns. välimerellinen ruokavalio suojaa sydäntä jopa tehokkaammin kuin kolesterolilääkkeet.
Jyrki Sukula on haastattelussa kertonut käyttävänsä eri oliiviöljyjä eri ruokiin. Esimerkiksi kirpeitä ja pippurisia öljyjä erilaisiin ruokiin sellaisenaan, pastakastikkeeseen ja tomaattikastikkeeseen nimenomaan, mutta miedompia sitten paistamisessa. Aiemmin moni on mieltänyt oliiviöljyn vain salaattikastikkeen raaka-aineeksi, mutta siitä on oikeasti grillaamisesta leivontaan. Jos haluat kokeilla oliiviöljyä ruoanlaitossa, hyvä perussääntö on, että extra virgin oliiviöljy käy salaatteihin ja classic paistamiseen, lisäksi voi kaupassa olla mieto oliiviöljy, joka sitten käy leivontaan.
Esimerkiksi extra virgin oliiviöljyä kannattaa testata salaattikastikkeisiin, majoneesissa, keitettyjen perunoiden päälle ja vihannesten päälle, risoton ja pastan kanssa, leipädippailuun ja monien ruokien viimeistelyssä. Rohkeasti vain reseptejä selailemaan ja kokeilemaan.
Voi ruoanlaitossa
Monet ammattikokit yhä vielä suosittelevat aito voita esimerkiksi vaalean kalafileen ja kunnon pihvin paistamisessa. Voi sopii todella hyvin niin ruoanlaittoon, leivänpäälle kuin leivontaan ja nykyisin kaupoissa on paljon erilaisia voilaatuja. Voi olla lisäaineetonta, suomalaisesta kermasta kirnuttua voita. Sen keltainen väri tulee muuten maitorasvan sisältämästä A-vitamiinista ja sen esiasteesta karoteenista. Kaupoissa on yleisesti normaalisuolaista, vähäsuolaista, laktoositonta ja voimakassuolaista voita.
Tsekkaa vaikka tästä ohjeet lohen paistamiselle pannulla voin kera.
Margariini ruoanlaitossa
Margariineistä useimmat soveltuvat moneen eri ruoanlaiton vaiheeseen. Margariinejä vain on todella paljon erilaisia, joten kannattaa hieman katsoa mitä margariinia aikoo käyttää. Esimerkiksi rypsistä tehty margariini sopii ruokiin ja leivontaan.
Suomalaiset öljyt
Suomalaisille tuttuja öljyjä ovat rypsi- ja auringonkukkaöljyt. Se soveltuvat ruoanlaittoon, leivontaan sekä salaatinkastikkeiksi. Niissäkin on yleensä runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Lisäksi suomalaiset öljyt ovat useimmiten lisäaineettomia ja monilla niistä on suomalainen Sydänmerkki, kertomassa tuotteen terveellisyydestä.
Yhteishyvässä oli hyvä perusartikkeli oikean rasvan valinnasta eri ruokiin. Rasvojen kanssa on hyvä muistaa perusasia, että on kovia, pehmeitä ja juoksevia rasvoja ja nimitys riippuu rasvan rasvahappokoostumuksesta. Esimerkiksi paistamiseen sopivat neutraalit kasviöljyt kuten rypsi, maissi, auringonkukka ja oliivi.