Mitä on C ja D-vitamiinit?

Vitamiinit ovat eliön pienessä määrin tarvitsemia ravinteita, joita eliö ei itse pysty tuottamaan lainkaan tai riittävästi. Ne on siten saatava ravinnosta. Ne ovat orgaanisia yhdisteitä. Tämä erottaa ne epäorgaanisista hiven- ja kivennäisaineista.

Toisin kuin joitain muita orgaanisia ravinteita, vitamiineja ei voi korvata muilla aineilla ja ne suorittavat eliöissä vain tiettyjä toimintoja, eikä niitä käytetä eliön rakenneosina tai hajoteta ravintoenergiaksi.

Jotkin aineet luetaan vitamiineiksi, vaikka eliö tuottaa niitä tietyissä oloissa. Esimerkiksi D-vitamiineja pidetään vitamiineina ihmisille ja monille muille eläimille, vaikka eläimet yleensä tuottavat niitä tarpeeksi altistuessaan säännöllisesti auringon säteilylle tai muulle ultraviolettisäteilylle.

D-vitamiini

D-vitamiini tarkoittaa ryhmää rasvaliukoisia 9,10-sekosteroideja, jotka ovat muun muassa riisitautia, osteomalasiaa ja osteoporoosia ehkäiseviä hormoneja ihmisillä ja muilla eläimillä.

D-vitamiinit edistävät luuston normaalia kasvua ja ylläpitoa sekä säätelevät veren kalsium- ja fosfaattipitoisuuksia. D-vitamiinit säätelevät myös immuunijärjestelmän toimintaa. Luonnon D-vitamiineja on vain muutamia ja keinotekoisia yli 2 000.

D-vitamiinia saa ostettua esimerkiksi yliopiston apteekista. https://www.yliopistonapteekki.fi/minisun-d-vitamiini-50-mikrog-purutabl-200-kpl-51039

C-vitamiini

C-vitamiini tarkoittaa L-askorbiinihappoa, joka on vitamiini ihmisille ja muutamille tietyille eliöille.

Lisäksi se voi tarkoittaa dehydroaskorbiinihappoa (DHA). DHA voi muuntua eläimissä L-askorbiinihapoksi. Laajan määritelmän mukaan C-vitamiini on nimi kaikille aineille, joilla on samat toiminnot eliöissä kuin L-askorbiinihapolla.

C-vitamiinia saa ostettua nettiapteekista.
https://www.nettiapteekki.fi/collections/c-vitamiini/products/multivita-ascorbin-medifon


Muuta luettavaa muualta:

Mikä on tubettaja?

Tubettaja tuottaa videosisältöä verkkoon yksin tai ryhmässä YouTube-videopalveluun, jonne  sisältö suosituimpana suoratoistovideopalveluna useimmiten ladataan. Monet tubettajat tekevät videoita työkseen, sillä he saavat videoiden katseluista tuloja. Moni tubettaja saa tulonsa kaupallisesta yhteistyöstä tai videoissa pyörivistä mainoksista. Kaikki tubettajien tulot ovat veronalaista tuloa ja niistä pitää maksaa veroa.

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä on C ja D-vitamiinit?”

Vastaa