D-vitamiini on vastustuskyvylle tärkeä vitamiini – saatko sitä riittävästi?

D-vitamiini on ihmiselle elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös ”aurinkovitamiinina”. D-vitamiinilla on tärkeä rooli muun muassa vastustuskyvyn tukemisessa, sillä se säätelee immuunijärjestelmämme toimintaa.

D-vitamiinilla on ihmisen elimistössä muitakin tärkeitä tehtäviä: se on tärkeää myös luustolle, kuten kalsiumkin, joka ei imeydy elimistöön ilman D-vitamiinia. Lisäksi D-vitamiini edistää myös fosforin imeytymistä elimistöön.

D-vitamiini osallistuu luun uudismuodostukseen ja aineenvaihduntaan ja on tärkeä myös lihasten tasapainolle ja tätä kautta koko kehon pystyssä pitämiselle. D-vitamiini siis ylläpitää sekä luuston että lihasten normaaleja toimintoja.

Auringosta kesällä saatu D-vitamiini säilyy elimistössä aikuisilla keskimäärin vain noin 1,5 kuukautta. Suurin osa suomalaisista tarvitseekin D-vitamiinilisää talvikuukausina.

Kala ja kalatuotteet ovat suomalaisten parhaat luontaisen D-vitamiinin lähteet

Ruokavaliosta D-vitamiinia saa luontaisesti kalasta, ja täydennettynä nestemäisistä maitotuotteista tai vastaavista kasvijuomista sekä rasvalevitteistä.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti ruoasta on suomalaisilla melkein suositusten mukaista, mutta D-vitamiinivalmisteen käyttö on hyödyksi erityisesti maitovalmisteita tai kalaa välttäville*.

Suomalaiset eivät keskimäärin yllä kalan käytössä suositeltuihin lukemiin: viimeisimmän juuri julkaistun tutkimuksen mukaan vain kolmannes suomalaisista syö kalaa suosituksen mukaisesti 2–3 kertaa viikossa**.

Vitamiinit

Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen?

Tällä hetkellä kaikkien alle 75-vuotiaiden D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa ja 75 vuotta täyttäneiden ja vanhempien 20 mikrogrammaa päivässä.

Alle 2-vuotiaat tarvitsevat 10 mikrogrammaa, 2–18-vuotiaat 7,5 mikrogrammaa ja 75-vuotiaat ja vanhemmat 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää purkista ympäri vuoden. Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinilisäsuositus on 10 mikrogrammaa. Tämän lisäksi hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa purkista päivässä ympäri vuoden. ***

On hyvä muistaa, että D-vitamiinisuositukset on tehty terveelle suomalaiselle keskiarvoväestölle, ja yksilöllisesti tarve D-vitamiinilisälle voi olla suurempi. Siitä, kuinka paljon tarvitset D-vitamiinilisää, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Miten voin selvittää, saanko riittävästi D-vitamiinia?

Oman D-vitamiinitason voi selvittää helposti laboratoriotutkimuksella, missä D-vitamiinin saantia mitataan sen aineenvaihduntatuotteen, kalsidiolin, pitoisuutena veressä. D-vitamiinipitoisuuden hyvänä tavoitetasona pidetään 50 nmol/l. Jos tulos on matala, pitoisuutta kannattaa seurata uusilla mittauksilla, jotta löytää itselleen sopivan D-vitamiiniannoksen.

Suoraan aurinkomatkalta tullessa tasoa ei kannata mittauttaa, sillä auringossa oleskellessa D-vitamiinivarastot yleensä täyttyvät.

Sana-sol-tuoteperheestä löydät laadukkaat D-vitamiinivalmisteet koko perheelle

Sana-sol on tukenut ravitsemusta jo vuodesta 1933 lähtien, ja Sana-sol-tuotteet ovat olleet suomalaisten käytössä usean sukupolven ajan. Sana-solilta löytyy laaja valikoima D-vitamiinivalmisteita niin helposti nieltävässä tabletti- tai kapselimuodossa, poreina, hyvänmakuisina ja pehmeinä pureskeltavina vitamiineina kuin vegaaneille soveltuvina vaihtoehtoina.


Muuta mielenkiintoista luettavaa:

Miksi tarvitset älypuhelimelle panssarilasia?

Älypuhelimen panssarilasi tarjoaa monia etuja. Se suojaa näyttöä naarmuilta ja rikkoutumiselta, mikä voi olla kallista korjata. Lisäksi se säilyttää näytön selkeyden ja herkkyyden, joten käyttökokemus säilyy optimaalisena. Panssarilasi on edullinen vakutuus älypuhelimelle kuin koko näytön korjaaminen.

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidenttivaalit 2024 aiheeseen.

Apple iPhone 15: Tulevaisuuden Älypuhelin uusilla innovoinneilla

Apple iPhone 15 on huippuluokan älypuhelin, joka tarjoaa tehokkaan A16 Bionic -sirun, entistä kehittyneemmän kamerajärjestelmän ja 5G-yhteyden. Laite sisältää OLED Pro -näytön korkealla päivitysnopeudella ja parannetun akunkeston. Uusi MagSafe 2.0 mahdollistaa nopeamman langattoman latauksen ja liitettävyyden lisävarusteisiin. Tyylikkäässä muotoilussa on kestävät materiaalit ja entistä ohuempi rakenne. Apple iPhone 15 tarjoaa tulevaisuuden teknologian nykypäivän käyttäjille.

Vastaa