Talven pimeys ja vireystasomme

Talvi on joillekin meistä raskasta aikaa sen tuoman pimeyden vuoksi. Se voi viedä meiltä energiat, jopa niin alas, ettei harrastaminen tai mikään muukaan oikein kiinnosta ja vaivumme jopa eräänlaiseen kaamosmasennukseen. Mistä se kaikki johtuu ja mitä pieniä vinkkejä voisi ajatella kaamoksen selättämiseksi?

Valoa päänuppiin

Koska kaamosväsymys tai jopa masennus paljolti johtuu siitä, että valonmäärä vähenee talvella, on yksi ja helpoin tapa voittaa kaamos valolla. Kirkasvalolamput tuovat nopeasti apua pimeisiin aamuihin ja ne huijaavat aivojamme luulemaan, että aurinko nousee. Niiden teho perustuu nimenomaan siihen, että niiden valoteho saa aivomme unohtamaan, että on se pimein vuodenaika.

Välillä pelkkä valohoito ei enää riitä, vaan tarvitaan enemmän. Voi olla, että ollaan menty jo sinne masennuksen ja jopa ahdistuksen puolelle, mutta silloinkin kannattaa muistaa, että olemme yhä kiinni luonnossa. Vaikka ihminen on asunut jo satoja vuosia kaupungeissa, on luonto yhä iso osa meitä ja valon lisäksi kaipaamme sitä muutenkin. Ahdistukseen ja mahdollisiin uniongelmiin voi kokeilla luontaistuotteita, joista esimerkiksi CBD-öljyt voivat tuoda apua.

Pimeys ei vaikuta meihin kaikkiin yhtä pahasti, mutta kirkasvalolamppu toimii kaikille, sillä se perustuu samaan ideaan ja näin toimii meille jokaiselle. Jos et kuitenkaan tarvitse sitä, voi sen ostaminen kotiin olla turhaa. Luontaistuotteet sen sijaan edellä mainitun CBD-öljyn lisäksi tuovat meille muutenkin apuja, mm. vitamiinien ja hivenaineiden suhteen.

Luonto ja me

Jos talven pimeä tuottaa meille jaksamiseen ongelmia esimerkiksi tuon heräämisen suhteen, niin luonto myös antaa meille apua ja mahdollisuuksia. Silloin kun päänuppi alkaa ilmoitella itsestään, ettei työt tai tekeminen oikein kiinnosta, kannattaa miettiä yksinkertaisia asioita.

Esimerkkinä lyhyt kävely luonnossa ilman kuulokkeita tai sitä älypuhelinta. Luonnon läheisyys jo puistossa antaa aivoillemme luvan rentoutua ja ladata akkujaan, ja jo puolen tunnin kävely antaa meille lisäenergiaa, jolla taas jaksaa arjen tehtävissä.

Luonto tulee esille meissä myös siinä, että jokaisen pitää antaa itsensä levätä eli nukkua yössä se muutama tunti. Jos päivällä väsyttää, on ihan ok antaa itselleen hetki aikaa torkkua, mutta sekään ei saa ylittää sitä puolta tuntia. Jos otat reilun puolen tunnin päiväunet, voi se sekoittaa yöunirytmisi.

Talven pimeys on luonnollinen asia ja johtuu maapallon liikkeestä aurinkomme ympärillä. Talvella me olemme siellä ”pimeällä” puoliskolla pohjoisessa, jonne auringonsäteet eivät tule yhtä hyvin kuin kesällä, joten meillä on pimeätä. Se tarkoittaa myös sitä, että tarvitsemme lisää D-vitamiinia. Onneksi meillä täällä Suomessa vitamiineja lisätään moneen ruoka-aineeseemme eikä nykyaikana ole niinkään vaikea enää saada tarpeellista vitamiinimääräänsä täyteen. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi talvella nauttia D-vitamiineja vaikka pillereiden tai mehujen muodossa kesäkautta enemmän. Kesällä saamme taas tarvittavan D-vitamiinin pohjan auringonvalosta.

Elämä perustuu rytmiin

Olet varmaan huomannut, kuinka elämämme itseasiassa perustuu tiettyyn rytmiin. Me itse voimme asettaa itsellemme rytmin ja määritellä kuinka rankka tai levollinen se on. Siihen rytmiin vaan pitää mahduttaa työ ja vapaa-aika ja saada aikaan kokonaisuus, joka tukee sinua eteenpäin. Rytmi vaikuttaa myös syömiseesi ja uneesi. Esimerkiksi ruokailut on oikeasti hyvä rytmitellä elämänrytmisi mukaiseksi, eikä napostella koko aikaa. Hyvällä ruokarytmillä ja monipuolisella syömisellä varmistat, että et syö liikaa. Ja seuraamalla omaa syömistäsi voit helposti varmistaa myös, että et syö liikaa sokereita, rasvoja tai suoloja, jotka kaikki liiallisesti nautittuna eivät ole hyväksi kehollesi.

Löytämällä sopivan rytmin, joka huomion työn, levon ja sosiaaliset yhteydet, voit taputtaa itseäsi selkään. Älä huolehti, jos et yllä täydellisyyteen, mutta pyri elämässäsi siihen, että voit itse hyvin. Kun voit itse hyvin, voit auttaa myös ystäviäsi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Talven pimeys ja vireystasomme”

Vastaa