Opas vitamiinien ja kivennäisaineiden viisaaseen käyttöön

Reijo Laatikaisen uusi kirja Vitamiinit, hivenaineet ja ravintolisät (Kirjapaja) selvittää, miten ja mistä saada sopivasti tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Mikä on niiden mahdollinen hyöty, haitta ja yksilöllinen tarve? Milloin vitamiinien ja suojaravinteiden liian vähäinen saanti on todennäköistä ja miten asia tulisi huomioida? Mitkä taas ovat liian suuren saannin vaarat?

Reijo Laatikaisen mukaan elämäntilanne, ruokavalio ja sairaudet vaikuttavat eri ravintoaineiden saantiin ja tarpeeseen. Normaalitilanteessa tavallinen runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä ruoka  ilman erityisiä hifistelyjä  on hänestä riittävä.

”Näin vältetään liian isot annokset ja saadaan terveellisestä ruuasta tulevat muut terveyttä edistävät aineet, kuten hyvät rasvahapot, kuitu ja fytokemiaalit”, Laatikainen sanoo. ”Myös suosituksen mukaisen ruokavalion voi toteuttaa niin, että jonkin yksittäisen ravintoaineen saanti jää liian vähäiseksi”, hän huomauttaa ja nostaa esiin folaatin, joka jää suomalaisessa ruokavaliossa usein liian vähälle:

”Esimerkiksi tummanvihreiden vihannesten sekä kaali- ja palkokasvien vähäinen käyttö voi johtaa liian vähäiseen folaatin saantiin, vaikka käyttäisikin verrattain runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasviksia sekä hedelmiä.”

Raskaana olevilla ja imettävillä, lapsilla ja ikääntyvillä on omia ravitsemuksellisia vaatimuksia. Lisäksi urheilu, erityisruokavaliot (kuten vegaaninen, planetaarinen tai ketogeeninen ruokavalio) sekä ruoka-aineallergiat ja monet sairaudet asettavat haasteita ja erityistarpeita, joita kirjassa käsitellään perusteellisesti.

”Pyrin kertomaan, mitä tutkimukset sanovat erilaisten ravintolisien tarpeesta ja haitoista eri tilanteissa. Siten tämä kirja poikkeaa useista vitamiineista ja hivenaineista kirjoitetuista kirjoista ja sosiaalisen median teksteistä, joissa keskeinen agenda on usein ollut markkinoida suoraan tai piilotetusti vitamiinivalmisteita tai muita ravintolisiä.”

Vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla enempi ei ole aina parempi” Reijo Laatikainen painottaa. ”Liika saanti voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa samankaltaisia haittoja kuin liian vähäinen saanti, jopa myrkytyksen tai muita vakaviakin sairauksia.”

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija muun muassa suositun bloginsa kautta. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Herkän vatsan valinnat (2021), Verensokeri haltuun (2020) ja Taltuta lievä tulehdus (2019).

Lähteet: Kirjapaja & STT

Yksi kommentti artikkeliin ”Opas vitamiinien ja kivennäisaineiden viisaaseen käyttöön”

Vastaa