Omega 3 ja 6 rasvahapot  

Omega3 ja omega6 rasvahapot ovat terveydelle tärkeitä rasvahappoja, jotka täytyy saada ravinnosta. Pehmeitä rasvoja sanotaan tyydyttymättömiksi rasvahapoiksi. Näitä pehmeitä rasvoja sisältäviä elintarvikkeita tulisikin nauttia päivittäin, kuten kalaa ja muita mereneläviä, kasviöljyjä ja margariineja tai pähkinöitä ja siemeniä.  

Kaikista tunnetuin rasvahappo on linolihappo joka kuuluu omega6 happoihin. Yleisin omega3 on alfalinoleenihappo. Näistä hapoista yhdessä elimistö muodostaa pitkäketjuisia rasvahappoja kuten arakonidihappoa, eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Näillä kaikilla on ihmisen kehossa tärkeitä tehtäviä. Arakonidihappo vähentää ihmisellä matala-asteista tulehdusta. EPA ja DHA vaikuttavat hermosoluissa, näköaistissa ja vastustuskyvyn synnyssä. Näitä rasvoja saa erityisesti rasvaisesta kalasta, ja ravitsemussuositusten mukaan sitä täytyisi syödä ainakin 2 kertaa viikossa terveyshyötyjen kannalta. Rasva on hyvä energianlähde ja pehmeät rasvat erityisesti terveydelle hyödyllisiä.  

Ihmisen elimistössä omega 3 ja 6 hapoilla on monia tärkeitä tehtäviä, kuten  

  • Ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja  
  • Ehkäistä diabetesta  
  • Lievittää matala-asteista tulehdusta  
  • Alentaa korkeaa kolesterolia 
  • Muistisairauden ehkäisemiseksi  

Rasvahappojen puute 

Omega 3 ja omega 6 rasvahappojen puute aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten ihon kuivuutta ja hilseilyä. Iho voi tulehtua helpommin ja haavojen paraneminen voi olla hidasta. Toinen oire voi olla yhtäkkinen väsymys. Jos elimistö ei saa rasvoja, ei ole tarpeeksi energiaa aktiiviseen arkeen. Suuri osa päivittäisestä energiasta pitäisi tulla rasvoista.  

Kolmas oire voi tuntua tulehduksina kehossa. Varsinkin reumapotilaat tuntevat rasvanpuutteen jäykkyytenä nivelissä. Rasvahapot lievittävät tulehdusta tehokkaasti.  

Omega 3 Rasvahapot ja raskaus 

Omega 3 rasvahapot ovat tärkeitä äidin terveydelle sekä sikiön kehitykselle. Äidin raskauden aikana nauttimalla ravinnolla on tärkeä merkitys vauvalle, sillä ravintoaineet siirtyvät verenkierron kautta lapsen käyttöön. Aivot, näkökyky ja immuunijärjestelmä tarvitsevat näitä rasvahappoja voidakseen kehittyä normaalisti. Sikiön aivot kasvavat nopeasti 25. raskausviikon jälkeen vielä syntymän jälkeiseen aikaan. Jos et saa näitä tarpeeksi ruoasta, voi rasvoja syödä ravintolisänä kapseleina. Nämä täytyy kuitenkin lopettaa n 1 kuukausi ennen oletettua synnytysajankohtaa, sillä rasvalisä tekee verenhyytymiseen vaikuttavien trombosyyttien toiminnan heikommaksi. Tästä syystä veri on liian juoksevaa ja verenvuoto ei hyydy normaalisti.  

Tutkimukset kertovat, että Omega 3 rasvahappojen riittävä saanti on hyväksi raskauden normaalille etenemiselle. Ennenaikaiset synnytykset ovat harvinaisempia ja vauva syntyy normaalipainoisena. Äiti hyötyy rasvoista myös henkisesti. On saatu jonkin verran tutkimustuloksia myös raskausajan masennuksen ehkäisyssä. Raskauden alussa ensimmäisen kolmanneksen aikana elimistö tarvitsee rasvoja kohdun kasvamiseen, istukan verisuonien kehittymiselle ja maitorauhasten kehittymiselle, jotta imetys voi alkaa vauvan synnyttyä. Myös imetyksen aikana äidin ruokavaliosta tuleva rasva vaikuttaa äidin maidon rasvakoostumukseen, ja sitä kautta vauvan kehitykseen.  

Omega3 rasvahappojen lähteitä  

  • Rasvainen kala 
  • Saksanpähkinät 
  • Pellavansiemenet 
  • Chiansiemenet 
  • Kasviöljypohjainen levite 
  • Rypsiöljy 

Omega6 rasvahappojen lähteitä 

  • Auringonkukkaöljy 
  • Soijaöljy 
  • Maissiöljy 
  • Saksanpähkinät  
  • Auringonkukan siemenet  
  • Chiansiemenet 
  • Avokado 

Lähteet https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/omega-rasvahapot/ 

www.vau.fi/raskaus/raskaus-ja-ruokavalio/omega-3-rasvahapot-raskausaikana/ 

Vastaa