Suomalaiset marjat sisältävät poikkeuksetta todella paljon terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Pohjoisen etuoikeus on, että jokainen voi kerätä nämä Superfoodit kotimetsästä. Suomalaiset marjat ovat täynnä tärkeitä vitamiineja, kuituja, erilaisia flavonoideja ja sisältävät vain vähän sokereita ja energiaa. Marjoista saa paljon hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena pitkän aikaa. Kuidut edistävät vatsan toimintaa ja alentavat veren kolesterolipitoisuutta. Marjoista on paljon tutkimustietoa Suomesta sekä maailmalta, ja niiden terveyshyöty on ylivoimainen.
Terveelliset marjat
Marjojen sisältämiin polyfenoleihin kuuluu paljon eri yhdisteitä, jotka toimivat väriaineina ja erilaisten puolustusmekanismien osina. Luonnonmarjat sisältävät itselleen tyypillisiä yhdisteitä, ja niiden kasvuympäristö vaikuttaa niiden sisältämiin yhdisteiden määriin. Verrattuna viljelymarjoihin, luonnossa kasvavat marjat sisältävät runsaammin polyfenoleita. Suomalaiset viljelymarjat sisältävät vain vähän torjunta-aineita ja luonnonmarjat eivät lainkaan. Ulkomaalaiset marjat suositellaan kuumentamaan ennen nauttimista haitallisten bakteerien tuhoamiseksi.
Terveyttä edistäviä tekijöitä marjojen säännöllisellä käytöllä on useita:
- Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja
- Laskee verenpainetta
- Hillitsee kehon tulehdusta
- Edistää silmien- ja aivojen terveyttä
- Ehkäisee Muistisairauden syntyä
- Happamat marjat ehkäisevät virtsatietulehdusta
Säilö vitamiinit
Parasta marjat ovat tuoreena nautittuna, mutta pakastus on hyvä vaihtoehto talven varalle. Voit myös mehustaa tai hillota marjat. Kun pakastat marjat kokonaisina, säilyvät vitamiinit Parhaiten. Sulata marjat huoneenlämmössä tai mikroaaltouunin sulatusteholla. Näin säästät C-vitamiinin, kuumennuksen aikana tämä tuhoutuu suurilta osin.
Mehustaessa vitamiineja menetetään kuumentaessa marjoja. Polyfenoleita ja ravintoaineita jää marjojen kuorikerrokseen. Suositellaan marjat käytettäväksi sellaisenaan, jotta kaikki terveyshyöty saadaan käyttöön. Käytä marjoja puuron tai jugurtin lisäkkeeksi tai valmista Raikas smoothie. Ihana marjapiirakka sopii kahvihetkeen. Vaihtoehtoja on monia, kannattaa kokeilla!
Mansikka- Banaani smoothie
1 kypsä Banaani
2dl mansikoita tai muita marjoja
2dl luonnonjugurttia
1dl kookosmaitoa
Sekoita tehosekoittimessa ja nauti!
Mustikka Smoothie
1 kypsä banaani
2dl mustikoita
3dl vanilja jugurttia
1 rkl kauralesettä
Jos haluat lisätä makeutta, lisää hunajaa tai hieman vaniljasokeria. Erilaiset hedelmät tuovat juomiin makeutta ja vaihtelua. Erilaisia makuja on rajattomasti!
Marjapiirakka
- 100g voita
- 1dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2.5dl vehnäjauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vaahdota sokeri huoneenlämpöisenä voin kanssa. Lisää kananmuna ja jatka sekoittamista. Sekoita kuivat aineet ja kääntele ne muna-sokeri vaahtoon. Levitä taikina piirakkavuokaan (n 28cm)
Täyte
- 400g marjoja
- 1 dl sokeria
- 1 rkl perunajauhoja
Jos käytät pakastemarjoja, esipaista pohjaa 10 minuuttia, lisää marjaseos ja jatka n 15 minuuttia uunin keskitasolla.
Lähteet https://sydan.fi/artikkeli/suomalaiset-supermarjat-voittavat-ulkomaiset-kilpailijat/
2 kommenttia artikkeliin ”Luonnon Superfoodit”