Pienillä teoilla parempaa hyvinvointia 

Pienillä teoilla arjessa voit parantaa hyvinvointiasi merkittävästi. Joskus huonojen elämäntapojen muuttaminen voi tuntua liian työläältä ja raskaalta. Älä ota asiaa vaikeana toteuttaa, vaan lisää pieniä tekoja arkeesi jotka eivät vaadi liikaa ponnisteluja. Hyvinvointi koostuu useasta osa-alueesta, liikunnasta, levosta, ravinnosta ja henkisestä hyvinvoinnista. Mieti omaa elämääsi, mikä kaipaa parannusta jotta vireystilasi olisi optimaalinen. Kohtuullinen liikunta ja terveellinen ruoka lisäävät energiaa päiviisi ja edistävät terveyttäsi. Poimi seuraavat vinkit talteen, ja tee itsellesi hyvä terveysteko!  

10 vinkkiä kohti parempaa oloa 

  1. Juo vettä riittävästi. 

Ihminen tarvitsee nestettä n 1.5-2 l päivässä, jopa enemmän riippuen aktiivisuudesta. Riittävä nesteytys parantaa toimintakykyä ja pitää ihon terveenä. Ruoansulatus toimii paremmin kun juot riittävästi.  

  1. Vähennä sokerinkäyttöä 

Sokeri ei edistä terveyttä, mutta on kuitenkin useasti käytössä päivittäin. Sokerin käyttö kohtuudella on ok, mutta jos käytät sitä runsaasti yritä toisinaan valita terveellisempi herkku. Hedelmät tai muut mieluiset naposteltavat voivat toimia karkin tilalla jos käyttö on runsasta. Pidä pakasteessa hedelmiä tai marjoja valmiiksi pilkottuna,  jotta saat niitä sieltä herkuiksi tai smoothieen äkkiä. 

  1. Lisää kasvisten käyttöä 

Kannattaa opetella ottamaan joka aterialle pieni salaatti.  Päivän mittaan vihreitä tulee hyvä määrä. Suositeltu annos kasviksia päivässä on 500g. Tämä tulee helposti täyteen kun nautit jotain kasvispitoista joka ruualla.  

  1. Yritä saada 10000 askelta päivässä 

Tämä on suositeltu askelmäärä päivää kohden. Jos määrä on vaikea saada täytettyä, tee pieniä juttuja että saat liikettä päivään. Valitse portaat hissin sijaan, kävele lähikauppaan ja leiki lasten kanssa.  

  1. Vähennä lihansyöntiä 

Jos olet tottunut käyttämään lihatuotteita, jo 1 kasvisateria viikossa on hyväksi. Kasvispitoinen ruoka ennalta ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja sisältää vähemmän energiaa.  

  1. Liiku ilon kautta 

Valitse itsellesi liikunnallinen harrastus josta pidät. Jos liikkumaan lähteminen tuntuu ikävältä,  ei sinne tule useinkaan lähdettyä.  Liikunta tekee hyvää keholle ja mielelle, joten kannattaa kokeilla eri lajeja, ja valita itselle mieluisin tapa liikkua.

  1. Mene nukkumaan hieman aiemmin. 

Keho ja mieli palautuvat nukkumalla päivän rasituksista. Kuitenkin suuri osa ihmisistä pihistää yöuniensa määrästä. Jatkuva univaje vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen tekemiseen.  

  1. Auta muita 

Tee hyvää ja auta läheisiäsi miten voit. Positiivisuuden kierre tekee mielialalle hyvää. Kerro toiselle kehu tai ilahduta ystävää muuten vain!  

  1. Anna aikaa perheelle  

Kiireiseen arkeen unohtuu usein se kaikkein tärkein aika läheisten kanssa. Vaali ihmissuhteitasi ja anna niille aikaa ihan normaalina päivänä.  

  1. Poistu mukavuusalueelta 

Muuta rutiinejasi ja mieti minkälaista elämää haluat elää. Kaikki on mahdollista kun oikein haluaa!  

Lähteet https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/hyvinvointi-ja-onnellisuus-koostuvat-pienista-teoista-74-arkista-tapaa-jotka-tekevat-elamastasi-parempaa 

Vastaa